Wednesday, 16 November 2011

Blossoms Memory - Doa yang dimakbulkan

Pic: credit to lensa hanim awang

Assalamualaikum anak-anak ummi yang ummi cintai dan kasihi,

Alhamdulillah, terima kasih Allah atas nikmat masa yang Engkau kurniakan, sungguh terasa Engkau pilih diri untuk terus mengisi masa-masa yang lapang dengan kesibukan yang Engkau hantarkan. Alhamdulillah.

Dalam beberapa selang masa ummi tidak menulis untuk anak-anak, terlalu cerita yang terukir, dan banyaknya ummi simpan dimemori hati, ummi doakan semoga Allah izinkan ummi punya waktu untuk menzahirkan dalam tulisan buat kenangan anak-anak nanti.

Waktu ini kita dikurniakan Allah dengan keberkatan yang melimpah, kehadiran tok mak ditengah-tengah keluarga kecil kita seperti melengkapkan susun silang. Sungguh terasa keberkatan hadirnya seorang ibu yang setiap doanya tidak terhijab. Segalanya terasa mudah. Allah hantar tenang dihati.

"Mak doakan kak na, esok nak mengadap tok guru (perjumpaan dengan supervisor), mak doakan mudahkan, lancarkan lidah supaya depa paham apa yang kak cakap," pinta ummi selepas berminggu berhempas pulas mengulangkaji theory dan jurnals.

Dan dengan izin Allah, keyakinan penuh doa seorang ibu Allah makbulkan, Allah pinjamkan ilmuNya untuk ummi fahami, dan perjumpaan selalunya berakhir dengan baik.
Rasulullah saw. bersabda: "Ada tiga doa yang pasti dikabulkan doanya, tidak diragukan lagi: 1. Doa orang yang teraniaya, 2. Doa seorang musafir, 3. Doa orang tua kepada anaknya". (Hadis Sunan Ibnu Majjah Jilid 4. Hadis Nombor 3862).

Dan beruntunglah ummi dan abah, punya 4 orang tua yang masih mendoakan kami, yang Allah janjikan doa mereka akan dikabulkan.

Dan anak-anak kalian punya doa kami ibubapa yang sentiasa hadirkan kalian dalam doa kami. Dan juga datuk dan nenek yang selalu mendoakan zuriat keturunannya supaya tetap dalam agama Allah, tetap mendirikan solat, dan menjadi insan berguna buat agama Allah dan orang lain. InsyaAllah.

Terima kasih Allah.

~Menulis sambil menikmati nasi goreng lazat buatan tokmak, dibekalkan dengan sebekas besar nasi goreng buat ummi berkelana menuntut ilmu diuniversiti~ Allah, nikmatnya seorang ibu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Doa untuk hari ini:

Hadis Sahih Muslim Jilid 4. Hadis Nombor 2344.
Dari Zaid bin Arqam r.a.katanya: "Aku tidak akan mengatakan kepada mu kecuali apa yang disabdakan oleh Rasulullah saw. Beliau sering berdoa:

"Allahumma inni a'uzubika minal 'ajzi, wal kasali, wal jubni, wal bukhli, wal harami, wa 'adzabil qabri. Allahumma aati nafsi taqwaaha, wa zakkiha anta khairu man zakkaaha, anta waliyyuha wa maulaaha. Allahumma inni a'udzu bika miln 'ilmin laa yallfa', wa min qalbin laa yakhsya', wa min nafsin laa tasyba', wa mill da'watin laa yustajaabu laha."

" ( Wahai Allah! aku berlindung dengan Engkau dari kelemahan, kemalasan dan ketakutan, kepikunan dan dari seksa kubur. Wahai Allah! Isikanlah jiwa aku dengan sifat taqwa dan bersihkanlah dia, Engkaulah yang terbaik membersihkannya, kerana Engkaulah pelindung dan pemeliharanya. Wahai Allah! aku berlindung dengan Mu dari ilmu yang tidak bermanafaat, dari hati yang tidak khusyuk, dari nafsu yang tidak mahu puas dan dari doa yang tidak berjawab)"
-------------------------------------------------------------------------------------------------

2 comments:

Hizamel said...

Dearest sayang,

Memang benar akan kehebatan doa. Setiap usaha kita perlu ada iringan doa. Setiap perkara yang kita lakukan perlu ada doa dengannya. Malah berdoalah bila kita buat apa saja. Allah mahu kita berdoa, InsyaAllah dimakbulkan doa kita sebab Allah dekat dengan kita.

Wassalam.

Abang

melatiblossoms said...

Sayang,

InsyaAllah sayang.. :)

<3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails