Thursday, 20 June 2013

Warkah Untuk Ibu Mertuaku (20.6.2013)Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh buat mama tercinta,

Mama untuk julung-julung kalinya ini Ati titipkan warkah buat mama. Lebih mengesankan warkah ini Ati karang pada 20.6.13. 36 tahun yang lalu, pada tarikh ini, mama lahir seorang anak lelaki yang beratnya lebih kurang 4 kg. Mama selalu bercerita pada Ati, betapa mama dan abah amat-amat mengharapkan cahayamata setelah cahayamata yang sulung telah pun berumur 4 tahun. 

Mama pernah cerita, mama dan abah selalu berkata anak lelaki kedua ini adalah "designed baby". Mama dan abah merujuk kepada pakar untuk memperolehi zuriat lagi, dengan usaha dan tawakkal. Mama sambung bercerita lagi, kata mama, sepanjang mengandungkan zuriat mama yang kedua itu, abah memastikan mama makan makanan yang sangat-sangat berkhasiat, sayuran segar-segar, daging yang baik-baik. Pokok ceritanya, cahayamata yang dinanti-nanti. 

Kelahirannya juga diatur dengan izin Allah, melalui "induced", mama dan abah sanggup terus menuruti doktor pakar yang berpindah dari Sungai Petani ke Alor Setar. Lahirlah zuriat kedua ini di Alor Setar. Kata mama lagi, "sebab tulah mel lahir besar, penuh jagaan waktu mengandung" (dengan izin Allah pastinya.). 

Inilah memori yang mama ceritakan waktu Ati awal-awal menjadi menantu mama. Keterujaan mama untuk menceritakan yang buah hati mama dan abah ini adalah buah hati yang mama dan abah doa-doakan, jaga dan belai sejak dari dalam kandungan dan lahirnya penuh pengharapan dan diiring doa pasti. Dalam nada seorang ibu, sungguh pada waktu itu, cerita itu seperti imbasan memori yang hanya enak didengar tanpa ada tonasi yang tersirat di baca. Saat ini, Ati sendiri telah menjadi ibu kepada 3 zuriat yang amat kami nanti dan doakan untuk memperolehi mereka. Ati mula mengimbau saat-saat manis mama bercerita. Ati pasti juga akan menceritakan yang sama pada anak-anak menantu Ati nanti.

Saat ini, sudut pandang Ati pada cerita mama amat berlainan sekali, saat ini setiap pelukan yang Ati berikan buat mama adalah pelukan penuh terima kasih seorang menantu pada ibu mertua yang melahirkan anak lelaki yang budiman, pelukan penuh penghargaan seorang isteri pada ibu suaminya, yang telah melahirkan seorang imam keluarga yang sangat berlemah lembut pada ahlinya.Mama, anak lelaki yang dinanti-nanti, ditatang dan dibelai itulah suami yang akan Ati usahakan tempatnya dan darjatnya seperti Rasulullah di hati Khadijah, seperti Rasulullah di mata Aishah,seperti Ali dihormati, disayangi Fatimah. Selayaknya seorang suami yang syurga isteri di telapak kakinya. Suami yang paling baik pada ahli keluarganya.

Terima kasih mama melahirkan seorang lelaki yang penuh tauladan dalam pergaulannya dengan kami, isteri dan anak-anak. Mama, Ati dan anak-anak menjadi saksi betapa didikan mama dan abah adalah suri tauladan untuk Ati mendidik anak-anak kami, anak lelaki mama ini menekuni dengan penuh perilaku seperti

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Orang yang paling baik di kalangan kamu ialah orang yang paling baik (pergaulannya) dengan ahli keluarga dan aku adalah yang terbaik dari kalangan kamu dalam pergaulan dengan ahli keluargaku.”
(Ibnu Majah dan Ibnu Hibban).

Mama, takkan pernah terima kasih Ati dapat membalas budi mama melahirkan dan membesarkan insan yang amat bermakna dalam hidup Ati dan anak-anak. Santunnya menghantar seluruh kesyukuran kepada Ilahi, suaranya yang tidak pernah tinggi menghidangkan contoh tauladan hebat buat menyeka keresahan dan mehnah dunia di luar syurga kecil kami.

Mama, InsyaAllah Ati dan anak-anak akan menghargai buah cinta mama dan abah ini setulus hati kami, doakan kami, semoga kami ini tidaklah menjadi hadang pagar untuk imam kami berbakti kepada mama dan abah, selayaknya anak soleh buat ibubapa yang hebat seperti mama dan abah. Doakan kami mama di hari lahir anakanda mama yang ke-36 ini, semoga kami istiqamah menghargai beliau dengan penghargaan yang tinggi selayaknya imam yang selalu meyantuni kami makmumnya dengan santun yang terbaik.

Mama, selepas bergelar ibu sendiri ini, Ati dapat merasakan sendiri dan pasti mama sebagai seorang ibu juga jenuh dan penuh doa dan pengharapan buat zauj kareem Ati, anak mama. Ati aameeenkan seluruh doa yang pastinya, Ati mohon Allah limpahkan mama  dan abah dengan keberkatan dan kerahmatan diseluruh hidup mama dan abah. Terima kasih mama dan abah melahirkan dan membesarkan tokoh besar dalam keluarga kecil kami. Kami mohon mama doakan kami menjadi zuriat yang menjadi penyejuk mata mama dan abah dan zuriat-zuriat kita yang seterusnya juga adalah zuriat yang menyejukkan mata. Doakan kami dan zuriat kita seluruhnya dapat menjadi orang yang dapat berbakti kepada ummah dan hamba Allah yang soleh. InsyaAllah, aameeen.

TERIMA KASIH MAMA, SYUKUR YA ALLAH.

Yang sangat menyayangi dan menghormatimu dan anakmu,
Anakanda Aziati

Happy 36th Birthday my lovely Zauj Kareem, Hizamel Mohd Hizan. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails