Thursday, 8 April 2010

Blossoms Memory - Sanah Helwah Ya Bunay





"Happy Birthday Hafiy Addin," pagi-pagi lagi abah dah ucap selamat hari lahir buat Hafiy Addin Bin Hizamel, anak teruna ummi abah yang satu ini. Tersenyum-senyum Hafiy. Memang amat pemalu anak ummi ni.

"Ummi... ummi napa tak cakap happy birthday pun?" tanya Hafiy, bila Hafiy lihat ummi hanya tersenyum memerhati gelagat anak ummi ni.

"Happy birthday sayang, 4 years old dah ni, " dengan tersipu-sipu dan menutup muka Hafiy menerima ucapan ummi.

Teringat trip ummi dan Hafiy ke Birmingham ke rumah Auntie Emileen, dapat jumpa dengan Auntie Khawa. Sabrina yang sebaya dengan Hafiy sangat friendly, tersenyum simpul menyambut Hafiy di muka pintu. Hafiy yang memang pemalu dengan kawan baru, apatah lagi perempuan, cepat2 menyorok dibelakang ummi, sambil menarik2 baju ummi dan menutup muka. Malu sungguh yer... semoga sifat pemalu terus kekal. Tapi bila dah kenal dan panas, hilanglah malu-malu Hafiy ya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Teringat ummi 4 tahun 6 bulan yang lalu.

Setiap hari badan ummi merasa sungguh penat luar biasa penatnya. Perut terasa seperti masuk angin. Kepala selalu pening. Bila ummi buat pemeriksaan di klinik, doktor telah memberikan ubat yang rasanya seperti arang, untuk buang angin katanya. Ujian kehamilan sentiasa menunjukkan yang ummi tidak hamil. Ummi menyusu kakak Hasya sepenuh masa, jadi kemungkinan untuk hamil adalah tipis.

Simptom berterusan untuk beberapa minggu, ummi pergi membuat ujian kehamilan, dan sekali lagi ujian adalah negatif.

Masuk minggu ketiga dan masih dengan simptom yang sama, ummi telah pergi ke klinik panel UiTM yang lain bersama auntie Rabiatul Adaiyah, dan ummi mintak di buat ujian kehamilan sekali lagi. Dan kali ini, Alhamdulillah, ujiannya adalah positif dan memang ummi mengandung, cuma berapa bulan kehamilan tidak dapat di ketahui di sebabkan ummi menyusu kakak Hasya sepenuhnya.

Minggu seterusnya ummi membuat temujanji bersama doktor Maziah di DSH untuk membuat imbasan dan mengetahui usia kandungan ummi.

"Ehhmmm mungkin awal lagi, jadi kalau scan tak nampak, awak kena minum air banyak-banyak ya, kemudian kita buat scan sekali lagi", terang doktor Maziah.

Bila scan dilakukan, ummi, abah dan doktor maziah sungguh terkejut,

"Ehhmm, cuba tengok dah ada kaki dan tangan, ya Allah dah 12 minggu," terang doktor Maziah.

Maha suci Allah, Hafiy dah berada di dalam kandungan selama 12 minggu dan tetap kukuh kuat walaupun ummi menyusu kaka Hasya sepenuhnya. Minggu sebelum nya ummi hanya boleh makan nanas dan rojak buah sahaja. Tapi Hafiy tetap kuat.

Bila kandungan memasuki 5 bulan, ujian imbasan dilakukan sekali lagi, ummi dan abah berpakat untuk tidak mahu mengetahui jantina anak didalam kandungan, biarlah kali ini menjadi kejutan buat kami. Kami telah mempunyai 2 anak perempuan ketika itu, kakak Humaira dan kakak Hasya.

"Cuba tengok ni, your baby is a boy," tersenyum ummi abah, dalam pesanan yang kami hanya mahu kejutan bila bayi lahir, doktor yang turut sama teruja dengan bayi lelaki kami tetap memberi maklum jantina bayi didalam kandungan.

Syukur kepada Allah yang Maha Esa. Selepas 2 anak perempuan penyejuk mata, penawar di hati, kami akan dikurniakan dengan anak lelaki yang bakal mendoakan kami bila kami tiada nanti InsyaAllah. Selepas seminggu dua dari itu, semua alahan ummi hilang dan ummi sekali lagi melalui detik2 indah bilamana membawa satu nyawa lagi didalam rahim. Kakak-kakak juga teruja dan tentu sekali abah jua.

Ummi tetap terus menyusukan kakak Hasya sehinggalah malam ummi dimasukkan ke wad. Ummi diinduce disebabkan tekanan darah sudah beransur naik. Persiapan ke hospital kali ini lebih lengkap buat abah, abah yang sudah berpengalaman menyediakan baju sejuk dan stokin buat ummi dan abah juga, pengalaman bersejuk didalam bilik bersalin masih terngiang ngiang mungkin. Tok tok dan tah datang menemani kakak Humaira dan kakak Hasya di rumah.

Keesokannya, pukul lapan pagi ummi dimasukkan ke bilik bersalin. Contraction masih belum dirasai. Bukaan telah ada. 'Water bag' umi depecahkan oleh doktor Maziah dan ummi dijangka melahirkan selepas solat Jumaat hari itu.

Ummi diberikan petidin, dalam pukul 10.30 pagi, contraction yang kuat memaksa ummi mengambil ethonox. Dalam keadaan diawangan, ummi terdengar jururawat menelefon doktor, dikliniknya di tingkat bawah.

"Kenapa tak telefon saya awal lagi, ni baby dah nak keluar sangat-sangat, " Celoteh Dr. Maziah pada jururawat yang ditugaskan untuk memantau ummi.
"cepat, cepat, sarungkan sarung tangan saya," Kata doktor maziah.
"Aziati, boleh tahan sekejap tak, saya kena pakai sarung tangan.... baby dah nak keluar sangat ni," Pinta doktor Maziah.

Dan tepat pukul 10.50 pagi, hari Jumaat 7/4/2006. Lahirlah Hafiy Addin bin Hizamel menjengah kedunia. Abah terus mengalunkan azan ditelingamu dan abah juga mentahnik sayang dengan air zam zam dan kurma yang dilumatkan. Alhamdulillah. Bayi merah berambut perang yang sangat2 ditunggu-tunggu ummi, abah dan kakak-kakak. Tok tok, tah, tok wan dan tok mak serta saudara mara yang lain turut bergembira.

Dan sekarang anakku, anak dalam usia 4 tahun yang mencabar. Ummi dan abah sentiasa mendoakan yang baik-baik buat anak ummi ini. Membesarlah menjadi pembela dan pemelihara agama Allah ini selayak nama mu yang memuliakan agama Allah. InsyaAllah.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ummi Hafiy nak kek Ben 10, baju ben 10 ngan jam ben 10. Nak kata pengaruh TV, tak pernah pula Hafiy tengok Ben 10. :) Asalkan tidak membahayakan fizikal dan rohani, ummi dan abah ok saja.












8 comments:

aha said...

hafiy darling..this is just some examples on why we called you 'Habob'.. hahah

Min said...

hafiy merupakan putera yang dinantikan, begitu juga mawaddah yang merupakan puteri kami yang dinantikan... mereka berdua melengkapkan hidup kita... mereka hadir dalam hidup kita menambahkan seri dan mencerna bahagia... moga selama begitukan ati...? Insya Allah!

happy besday hafiy from cik min dr leicester....

melatiblossoms said...

mak cik,
hehehe marah dia kalau panggil selain hafiy sekarang...

Min,
Cik min thanks so much, InsyaAllah doakan yang baik-baik untuk anak, sebut juga yang baik baik saja, Mawaddah anak yang istimewa, terlalu istimewa InsyaAllah mujahidah itu bakal memberi bahagia buat ummi dan ayahnya selamanya....

fathiyyah said...

hafiyy.... :)

p.s: ummi, thia suka tgk baby boy.

Hizamel said...

Happy Birthday untuk Hafiy. Semoga menjadi anak yang soleh dan dapat memelihara dan berdakwah untuk agama suatu hari nanti, InsyaAllah.

Sayang, satu entry yang menarik sekali lagi... memang teringat sangat ketika dan saat sebelum dan masa Hafiy dilahirkan. Alhamdulillah di atas nikmat dan rezeki yang Allah berikan pada keluarga kita.

___MaZuRa___ said...

happy birthday to hafiy and humaira.... entry yg sgt menarik... mazura baca entry humaira tu berlinang air mata... hehehe....

melatiblossoms said...

Salam
Thia,

:).... InsyaAllah satu hari nanti thia juga bakal tengok baby boy sendiri, :p

Sayang,
Aameeen, sayang semua kenangan tersimpan kemas di sanubari, hehehehe

Mazura,
thanks for the wish, :) semua ibu dan bakal ibu pasti merasakan nikmat mengandung dan melahirkan INsyaAllah... how's baby? bila due?

___MaZuRa___ said...

Baby fine.due end of june.berdebar2 rasa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails