Tuesday, 12 October 2010

Hanya untukMU: Nabi Ibrahim dan Haji (1)


Assalamualaikum anak-anak yang soleh dan solehah,

Di malam pekat ini, ummi teringin sekali mencoretkan sesuatu buat tatapan memori kalian. InsyaAllah semoga bakal ada menjadi bekal bermanafaat buat anak-anak di hari muka. Ummi, menilik-nilik Tafsir Quran perkata yang dilengkapi dengan asbabun nuzul dan terjemahan. Dan kali ini, perkara yang ummi dan abah tadabburkan adalah berkenaan haji dan umrah.

Rukun Islam yang kelima.

Haji dan umrah diceritakan didalam beberapa surah di dalam Al-Quran dengan terang dan jelas. Bermula dengan perintah Allah kepada Nabi Ibrahim a.s untuk membina semula kaabah di Mekah. ditempat di mana Nabi Ibrahim meninggalkan Hajar dan Ismail atas perintah Allah sebelumnya. Nabi Ibrahim, bersama Ismail anaknya terus membina kaabah dengan hati yang ikhlas, walaupun diketika itu Mekah adalah suatu tempat padang pasir yang gersang dan kontang.

22:26

Al Quran (22:26)

Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami tentukan bagi Nabi Ibrahim tempat Kaabah (untuk membinanya, lalu Kami berfirman kepadanya): "Janganlah engkau sekutukan sesuatu pun denganKu, dan bersihkanlah rumahKu (Kaabah ini) bagi orang-orang yang tawaf, dan orang-orang yang berdiri dan yang rukuk serta yang sujud (mengerjakan sembahyang).


2:125

Al-Quran (22:125)

Dan (ingatlah) ketika Kami jadikan Rumah Suci (Baitullah) itu tempat tumpuan bagi umat manusia (untuk Ibadat Haji) dan tempat yang aman; dan jadikanlah oleh Kamu Makam Ibrahim itu tempat sembahyang. Dan Kami perintahkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail (dengan berfirman): "Bersihkanlah Rumahku (Kaabah dan Masjid Al-Haraam dari segala perkara yang dilarang) untuk orang-orang yang bertawaf, dan orang-orang yang beriktikaf (yang tetap tinggal padanya), dan orang-orang yang rukuk dan sujud"


2:126

Al-Quran (22:126)

Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah (negeri Makkah) ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari berbagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat di antara mereka". Allah berfirman:" (Permohonanmu itu diterima) tetapi sesiapa yang kufur dan ingkar maka Aku akan beri juga ia bersenang-senang menikmati rezeki itu bagi sementara (di dunia), kemudian Aku memaksanya (dengan menyeretnya) ke azab neraka, dan (itulah) seburuk-buruk tempat kembali".

2:127
Al-Quran (22:127)

Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami! Terimalah daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui;


Allah, didalam kitab Al Quran ini juga menyatakan tentang betapa Baitullah itu adalah tempat yang pertama dibangunkan sebagai tempat ibadat. Bukanlah seperti yang dikatakan oleh orang yahudi dan nasrani bahawa tempat ibadat yang pertama adalah di Baitulmaqdis.

3:96
Al Quran (3:96)

Sesungguhnya Rumah Ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadat kepada Tuhannya) ialah Baitullah yang di Makkah yang berkat dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia.

Tempat yang jauh. Pastilah terfikir, bagaimana tempat yang kering ini bakal menjadi tempat beribadat umatnya. Tetapi, siapalah baginda untuk menidakkan perintah Allah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. Perintah dilaksanakan. Kaabah siap dibina, dan Allah memerintah Nabi Ibrahim menyeru semua manusia datang ke situ untuk beribadat dan Allah berjanji di dalam Al-Quran seperti berikut.


22:27

Al Quran (22:27)

"Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke (rumah Tuhan) mu dengan berjalan kaki, dan dengan menunggang berjenis-jenis unta yang kurus yang datangnya dari berbagai jalan (dan ceruk rantau) yang jauh.

Sesuatu yang kelihatan mustahil saat itu, tetapi janji Allah itu benar, sehingga ke hari ini manusia datang berbondong-bondong mengerjakan Haji, menunaikan rukun Islam yang kelima dan mengambil pengiktibaran dari ibrah kisah Nabi Ibrahim a.s.

Manusia datang bertalbiah, bertahmid, bertasbih, memuji kebesaran Allah, sahut menyahut diantara hari-hari tashriq, mengalun-alun pengakuan menerima seruan dari Allah yang disebut dalam ayat 27, surah Al-Haj, seperti yang diperintahkan oleh Allah kepada Nabi Ibrahim.

Ya ya Allah kami menyahut seruanMU ya Allah, (memenuhi dan mematuhi perintah Mu)
Tiada sekutu bagi-Mu dan kami insya Allah memenuhi panggilan-Mu
Sesungguhnya segala pujian, nikmat dan begitu juga kerajaan adalah milik-Mu dan tidak ada sekutu bagi-Mu.(credit to: youtube)(credit to: youtube)

Bila ustaz bercerita betapa keraguan di hati Nabi Ibrahim terjawab sehingga ke hari ini dan di sahut-sahut dengan talbiyah oleh jemaah haji, terasa mengalir air mata. Betapa kerdilnya manusia untuk mengetahui rahsia Allah. Betapa setiap perancangan Allah itu ada manafaatnya. Yang mungkin kita sendiri tidak mengetahui saat ia sedang berlaku, tetapi manafaatnya datang dikemudian hari. Keyakinan penuh (total faith), bahawa Allah tidak pernah menjadikan sesuatu dengan sia-sia dan semua perancangan Allah itu lebih hebat adalah amat penting untuk kita yakini. Ini termasuk di dalam rukun iman yang ke-enam. Percaya kepada qada' dan qadar.

Anak-anakku, andai ummi tiada dikalangan kalian saat kalian berdepan dugaan, ingatlah janji-janji Allah di dalam Al Quran, bukalah ia dan tadabburlah setiap ayatNya. Tiada tercapai akal manusia untuk menafsir kisah dari dugaan saat ia berlaku.

Nabi Ibrahim, melalui banyak dugaan yang berat dan terlalu besar yang Allah izinkan atas seseorang nabi. Dan Nabi Allah ini berjaya mengharungi ujian-ujian itu dengan hati yang penuh kebergantungan dan pengharapan kepada Allah. Begitulah kita juga anak, seharusnya kebergantungan penuh (total surrender) itu adalah di berikan kepada Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails