Thursday, 26 January 2012

Memori Berjuang - Allah is with us all the way through

Dearest my beloved offspring,

At all times and forever, every second and every beat of our heart, He is the only one we need our creator, Our Allah.



penuhi jiwa ini dengan satu rindu
rindu untuk mendapatkan cinta-Mu
meski tak layak ku harap debu cinta-Mu
meski begitu hina ku bersimpuh

cukup bagiku Allah,segalanya bagiku
dihatiku ini penuh berisi segala tentang Allah
kepada nabiMuhammad, tercurah shalawat Allah
tiada Tuhan selain Allah, cukup bagiku Allah

hasbi Rabbi Jalallah
mafi qolbi Ilallah
alalhadi sholallah
laa ilaa ha Illallah

By: Opick

My mode at this moment: Re-organizing my write up, Thank you Allah for sending me a very good friend all the way from Oxford, to call me and share her very good method in organizing thesis write up (especially when you have to juggle up between 'never finish' experiments, 'don't know where to start' write-up, and 'hats' changing every 3 hours between student, mum and wife [Thanks to my soul-mate for making this journey much easier too by sharing the 'hats'], :) ) Thank you Allah for this. Thank you so much Bahbibi, you gave a call when I really needed it (If you happen to read this). Thank you Allah.

Cerita anak kecil yang cukup bergantung kepada Allah:

Abah bawa Hafiy pegi Londis baru-baru ni, seperti biasa Hafiy yang sangat suka dengan sweet akan memilih sweets. Kebiasaan di sini, setiap makanan jajan yang hendak dibeli perlu dibaca dulu bahan-bahan kandungan makanan tersebut. Hafiy pun serahkan sweet pada abah untuk abah baca ingeredients nya, sambil manadah tangan Hafiy berdoa pada Allah,

"Ya Allah, let the sweet be halal, Ya Allah, please, no pork in it, ya Allah please let it be halal, "
Doa Hafiy. Penuh pengharapan. Sementara menunggu abah meneliti kandungan dalam sweet tersebut.

"Sorry Hafiy, this one is not halal, have pork gelatine in it, choose a different one OK," Jawab Abah.

Alhamdulillah, anak-anak telah diceritakan tentang bagaimana kalau doa tidak dimakbulkan. Konsep berdoa yang mudah-mudah. Jadi Hafiy tidaklah terlalu hampa, lagipun Hafiy pulang dengan dua jenis jajan hari itu. Pastilah tidak kecewa, InsyaAllah.

Ya Allah, kurniakanlah kami dan keturunan kami ilham yang baik dan hati yang tetap mengingatiMu, jiwa yang selalu sedar akan Mu ya Allah. Aameeen.

3 comments:

nuryn said...

huwaaa.. comel sgt lah hafiy :)

p/s: i miss you kakak <3

melatiblossoms said...

Assalamualaikum 'kakak cantik'

hehehe, Hafiy tu camtuhlah, time geram memang menggeramkan, anak bertuah.... :)

p/s: I miss you too dear sis, InsyaAllah will meet you guys tomorrow InsyaAllah. :)

3B said...

Assalamualaikum Ati,

Saja nak tinggalkan jejak di laman ini :)

Alhamdulillah, syukur kalau ilmu itu bermanfaat untuk kita semua. Sedikit ilham dari keluasan ilmu Allah. Allah dengar doa Ati dan tahu apa yang terbaik untuk Ati, Allah beri hidayah pada hati saya untuk menghubungi. Maha Rahim Allah.

Saya pun duk tersemput juga menulis.. banyak rehat dari tulis :) maybe sebab ada fasa-fasa 'burn-out' dengan menulis. So bagus juga selang selikan dengan the 'never-ending' experiments tu :)
InsyaAllah sama-sama kita berusaha ye Ati. Doakan saya bila teringat.

Ya Allah, mudahkanlah perjuangan kami dan rakan-rakan kami ya Allah, kami lemah dan tiada daya upaya melainkan apa yang Kau izinkan. Berilah hidayah untuk kami pergunakan ilmu dan nikmat yang kau berikan dengan sebaiknya. Amin ya Rabbal Alamin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails