Tuesday, 9 February 2010

Blossoms Memory - Ummi datang ya.....


Sekolah anak-anak banyak mengadakan persembahan-persembahan untuk mendedahkan kepada ibubapa tentang pembelajaran yang mereka lalui sepanjang penggal persekolahan sebelum sekolah bercuti untuk pertengahan penggal.

"Ummi, datang sekolah kakak ya, We got a show for you, I will be a UNESCO representative. I am going to help people in Haiti. We are making a play." Humaira bercerita pada hari isnin minggu lepas.



"Hasya going to sing about a unity song," Hasya pula bersuara.

"Ummi and abah really want to go. But sayang, Ummi got a big thing coming up, my boss want me to present something to him. Abah need to write a paper to send to oversea,"dengan berat hati ummi terpaksa memberitahu anak-anak. Besar kemungkinan ummi dan abah tak dapat datang ke show mereka.

"It's okay, ummi," Hasya seperti menenangkan.
"I really hope you could come, ummi," kakak sepertinya memujuk lagi.

Dan seperti yang dijangkakan. Ummi dan abah buat pertama kalinya tidak dapat menghadirkan diri untuk persembahan anak-anak. Ya Allah, hanya Dia sahaja yang tahu betapa ummi dan abah ingin sekali, pergi, hadir, berada bersama anak-anak untuk menyaksikan persembahan mereka, walau sekecil mana pun persembahan itu, ummi tahu dengan hadirnya ummi dan abah pasti membawa rona indah, bahagia di wajah anak-anak.

Ummi minta maaf ya sayang, anak-anak ku. Abah jua.

"Kakak, Hasya, ummi and abah really sorry, we didn't make it to your show just now," Ummi meminta maaf sejurus sampai dirumah malam itu.

"It is ok, ummi we had fun," jawab kakak dan Hasya.

Terima kasih ya Allah, Kau lontarkan rasa tenang dan gembira didalam hati anak-anak ini di kala kegembiraan itu sukar untuk kami berikan. Syukur ya Allah. Doa kami Engkau makbulkan. Doa supaya hati anak-anak ini sentiasa tenang dan bahagia dalam bersama-sama menempuh dugaan dibumi asing ini.

Semenjak bertukar ke sekolah sebelah petang ini, Hafiy lebih gembira dan kelihatannya sungguh teruja untuk ke sekolah selalu. Alhamdulillah. Syukur ya Allah, tak terhitung rahmat dan nikmat kurniaan MU.



4 comments:

Din said...

Betul tu, anak saya Ayman ada reading with parent program tiap2 hari rabu, semua kawan2 dia ada parent mai temankan baca buku. dia aja yg takde parent asyik baca dgn teacher aja. Esok nak kena pi jugak sebab minggu depan sekolah cuti dah. Bulan lepas dah sibuk adik sakit, ayah nak review, ummi bagitau kat dia. Tengok mata anak2 dalam2 baru tau depa ni cakap mai dari hati tulus dan bersih...

melatiblossoms said...

Wah sekolah Ayman, lagi advance, tiap2 minggu pulak tu. :):) Mesti Ayman happy esok kalau din atau min dapat pi sekolah dia.

betui kan din, memang rasa luluh hati Allah saja yang tau, kalau kita tak dapat penuhi permintaan yanng baik-baik dari anak-anak. Tempat mengadu yang tiada taranya hanya Allah lah kan.... Semoga hati depa tenang

aha said...

huhu....somehow.. Allah will make it easier for us to face it. I believe that also.. It happends a lot in my life.. we just have to have faith to Him..

melatiblossoms said...

InsyaAllah... I always have faith in HIM.... total faith and total surrender...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails