Thursday, 19 November 2009

Blossoms Memory - Abah, what is 'The Hajj'?


(sumber-google search)

Anak-anak telah dihadiahkan dengan buku kanak-kanak berbahasa Inggeris selepas habis kelas hafazan Al-Quran di Leeds Grand Mosque dua hari lepas. Hasya dapat buku bertajuk'The Hajj' dan 'The Shahadah', Humaira pula buku 'The picnic', dalam bahasa Arab dan Inggeris.

Balik dari masjid, Hasya buka beg ummi dan keluarkan bukunya. Dia cuba membaca, kemudian abah datang dan duduk disebelah Hasya untuk menonton TV, kekusyukan abah di kejutkan dengan pertanyaan Hasya.

"Abah, what is 'The Hajj'?"
"Can you read me this story, abah.. please"

Seperti selalu, permintaan anak-anak memang jarang sekali abah tolak, melainkan pada perkara yang memudaratkan. Ummi yang baru habis memasak memasang telinga.

Cerita abah telah sampai kepada saei di Bukit Safa dan Marwah, abah membuka cerita tentang Siti Hajar yang ditinggalkan di padang pasir yang tandus atas arahan dari Allah s.w.t. d Nabi Ismail yang ketika itu masih kecil, menangis-nangis kelaparan dan dahaga. Atas naluri ibu yang penuh kasih sayang, maka berlari-larilah Siti Hajar ke bukit Safa yang terdekat untuk meninjau kalau ada sumber air yang terdekat, malangnya tiada kelihatan setitis air pun. Maka, berlarilah ibunda siti Hajar ke bukit Marwah yang dari jauh kelihatan fatamorgananya seperti lautan air disitu. Tetapi semuanya ilusi mata dan kepanasan gurun tandus. Dari bukit Marwah terlihat sepertinya bukit Safa itu penuh dengan air. Berlari lagi Siti Hajar dari Marwah ke Safa, dalam keletihan itu juga fatamorgana. Berlarilah Siti Hajar sebanyak tujuh kali dari Safa ke Marwah, dan bila tiba semula ke Safa pada kali ketujuh nya, terlihatlah oleh Siti Hajar, bumi dibawah kaki Nabi Ismail mengeluarkan air.

Dan air itulah dikenali sebagai air zamzam. Dan sebagai mengingati betapa bersusah payahnya pengorbanan Siti Hajar sanggup berlari di panah panas mentari atas nama kasih sayangnya pada seorang anak yang dahaga dan kelaparan, ritual sa'i itu termasuk dalam salah satu rukun sah haji. Kasihnya ibu berkorban nyawa...... Kasihnya bapa berkorban segala......


(sumber-google search)

"Do you remember kakak, when we went to Makkah, you ran across the path for the Sa'i" tanya abah
"I can't remember, I was too small" jawab kakak
"Where was I and where was Hafiy when you go to Makkah?" Tanya Hasya
"You were all still with Allah," jawab abah

Tersenyum semua orang. Perbincangan terus berjalan antara abah dan anak-anaknya. Dan tika itu bahagia menyusup kedalam kalbu.... Terima kasih Allah, kau kurniakan imam keluarga yang membahagiakan jiwa.

Membesarlah anak, belajar menghargai sejarah, belajar bagaimana sejarah mengajar. Belajarlah anak, bagaimana susah payahnya pengorbanan orang-orang yang berkorban kerana Islam. Dan ketahui juga pengorbanan itu galang gantinya akan dibuktikan dengan Ar-Rahimnya Allah didalam syurga nanti. Itu janji Allah. Tidak tercapai dek akal membayangkan betapa Ar-Rahimnya Allah nanti.


(kredit sumber)

2 comments:

Hizamel said...

Semoga Allah memberi kita jalan untuk sama-sama dapat menunaikan ibadah Haji ..InsyaAllah

melatiblossoms said...

InsyaAllah, dan kita juga perlu banyak berdoa untuk sampai ke sana kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails